Nyheter

 • Medlemmar möttes i Göteborg

  2016-09-23
  Den 22 september träffades SLFF:s medlemmar från Göteborgsregionen för att byta erfarenheter och inspireras av varandras författarskap.
  Medlemmar möttes i Göteborg
 • SLFF på Bokmässan

  2016-09-22
  SLFF finns i myllret på Bokmässan 2016, som pågår den 22-25 september i Göteborg.
  SLFF på Bokmässan
 • Upphovsrättens hjälte 2016

  2016-09-22
  Årets ALIS-pris Upphovsrättens hjälte 2016 går till Frilans Riks. Frilans Riks får priset för att ha värnat, hävdat och slagits för upphovsrätten. Priset delades ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 23 september.
  Upphovsrättens hjälte 2016
 • Brist på tillgång till digitala läromedel uppmärksammas

  2016-09-22
  Det saknas både resurser till inköp och tillgång till digitala läromedel, skriver Lärarnas Riksförbund och läromedelsförlagen.
  Brist på tillgång till digitala läromedel uppmärksammas
 • Vinnarna av läromedelsförfattarpriserna Lärkan och Lärkungen utsedda!

  2016-09-14
  Sveriges Läromedelsförfattares Förbund har den stora glädjen att meddela att vinnarna av Årets läromedelsförfattarpris, Lärkan 2016, och av läromedelsförfattarpriset för årets debutant, Lärkungen 2016, är utsedda.
  Vinnarna av läromedelsförfattarpriserna Lärkan och Lärkungen utsedda!
 • Replik: Dödar också din "solkiga pappersbok" lusten att lära, Frida Boisen?

  2016-09-14
  Frida Boisen, författare till en bok vars syfte är att lära ut digitala strategier, menar i krönikan "Skolan dödar effektivt elevernas lust att lära" att ”solkiga pappersböcker” dödar lusten att lära. Wiwi Ahlberg, ordförande i SLFF replikerar här.
  Replik: Dödar också din "solkiga pappersbok" lusten att lära, Frida Boisen?
 • Retorik med Fällman!

  2016-08-16
  Hur anpassar jag mitt budskap till målgruppen? Vad avgör om jag når fram med mitt budskap? Finns det genvägar för att nå framgång som talare och samtalspartner? Barbro Fällman, en av Sveriges främsta experter på retorik, ger dig svar på SLFF:s retorikkurs i Stockholm, 17-18 september. Det finns platser kvar!
  Retorik med Fällman!
 • SLFF i Almedalen

  2016-07-07
  På plats under Almedalsveckan i Visby för att bevaka frågor viktiga för förbundet fick SLFF en glädjande nyhet när skolborgarrådet Olle Burell sa att man ska se till att skolorna i Stockholm har en läromedelspolicy som ska ingå i det systematiska kvalitetsarbetet. – Ett steg i rätt riktning säger SLFF:s förbundsdirektör Jenny Lundström och förbundsordförande Wiwi Ahlberg.
  SLFF i Almedalen
 • Läromedel i fokus vid medlemsmingel

  2016-07-06
  Samtal om läromedel stod i fokus när SLFF:s medlemmar träffades den 5 juli, under Almedalsveckan i Visby.
  Läromedel i fokus vid medlemsmingel
 • Vinst i HD ger kulturskapare betalt

  2016-06-10
  HD har den 10 juni fattat beslut om att Iphones omfattas av reglerna för privatkopieringsersättning. Domen är ett viktigt framsteg för dramatiker, författare, skådespelare och musiker som nu kan få betalt för den privatkopiering som skett av deras verk på dessa produkter.
  Vinst i HD ger kulturskapare betalt
 • I ett nytt medielandskap

  2016-05-04
  Den 3 maj kunde SLFF:s medlemmar i Stockholm lyssna till Cecilia Johanssons intressanta föreläsning om digitaliseringens potential.
  I ett nytt medielandskap
 • SLFF på SETT-mässan!

  2016-04-26
  SLFF deltog för andra året i rad med monter på SETT-mässan, som pågick 26-28 april på Kistamässan i Stockholm. I montern kunde besökarna få svar på sina frågor om läromedel, författande och upphovsrätt, från såväl SLFF:s styrelseledamöter som kansli.
  SLFF på SETT-mässan!
 • SLFF:s nya styrelse

  2016-04-19
  Under SLFF:s årsmötesdagar den 16–17 april i Göteborg genomfördes de traditionella årsmötesförhandlingarna där Wiwi Ahlberg omvaldes med acklamation till SLFF:s styrelseordförande.
  SLFF:s nya styrelse
 • Favorit i repris - Att möta människor i kris

  2016-04-07
  Den 6 april arrangerade SLFF åter den populära föreläsningen om krishantering, med Sara Johansson. Denna gång i Stockholm för ett 40-tal medlemmar.
  Favorit i repris - Att möta människor i kris
 • Läsandet i en digital värld – förmågor och färdigheter

  2016-04-06
  Den 7 april höll Maria Rasmusson en föreläsning, för SLFF:s medlemmar i Umeå, med temat Läsandet i en digital värld - förmågor och färdigheter.
  Läsandet i en digital värld – förmågor och färdigheter
 • Årsmötet 2016 inspirerades av inspiratörer

  2016-04-01
  SLFF:s årsmötesdagar hölls den 16–17 april 2016 på Scandic Crown, i Göteborg, där förbundets medlemmar lät sig inspireras av inspiratörerna Micke Hermansson, Hans Persson och Ann Westin.
  Årsmötet 2016 inspirerades av inspiratörer
 • Bland böcker och datorer

  2016-04-01
  Den 31 mars träffades SLFF:s medlemmar i ett lokalt arrangemang i Malmö för att höra Jenny Evardsson berätta om sin undervisning.
  Bland böcker och datorer
 • Så ska skolan få bättre läromedel

  2016-03-31
  – Det är allvarliga brister på läromedel och kopplar men det då till den annalkande lärarbristen på sisådär 90 000 personer då är vi i fritt fall, säger SLFF:s ordförande Wiwi Ahlberg i Skolvärlden idag.
  Så ska skolan få bättre läromedel
 • Rena rama lotteriet om eleverna får bra läromedel

  2016-03-29
  Att börja på en skola är ett rent lotteri för både lärare och elever. Vissa kommuner skaffade tio gånger mer läromedel till elever i grundskolan än andra kommuner under 2015. Det är dags att rätten till läromedel skrivs in i skollagen, skriver Svenska Läromedel och Sveriges Läromedelsförfattares Förbund.
  Rena rama lotteriet om eleverna får bra läromedel
 • SLFF och FSL föreslår att begreppet läromedel förstärks i skollagen

  2016-03-23
  Svenska Läromedel och Sveriges Läromedelsförfattares Förbund föreslår att begreppet läromedel förstärks i skollagen.Detta framfördes idag till David Holm Gatica, sakkunnig hos utbildningsminister Gustav Fridolin.
  SLFF och FSL föreslår att begreppet läromedel förstärks i skollagen
 • SLFF mötte Helene Hellmark Knutsson

  2016-03-18
  Förbundsordförande Wiwi Ahlberg och förbundsdirektör Jenny Lundström träffade den 18 mars Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.
  SLFF mötte Helene Hellmark Knutsson
 • Bland böcker och datorer

  2016-03-16
  Varmt välkommen till en inspirerande kväll om skolans digitalisering när Jenny Edvardsson, förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT på Wendesgymnasiet i Kristianstad, föreläser i Malmö den 31 mars.
  Bland böcker och datorer
 • Mod, passion och jävlar anamma, drog fullt hus!

  2016-03-07
  Lokalen i Stockholm var fylld till bredden med SLFF-medlemmar när förbundet bjöd in till sitt lokala arrangemang Kvinnor som skrev historia - mod, passion och jävlar anamma, den 7 mars.
  Mod, passion och jävlar anamma, drog fullt hus!
 • SLFF yttrar sig om upphovsrätt

  2016-02-25
  Här kan du läsa SLFF:s svar på EU-kommissionens remiss - Mot en modernare och mer europeisk ram för upphovsrätten.
  SLFF yttrar sig om upphovsrätt
 • Stort intresse för senaste forskningen om digitala läromedel

  2016-02-19
  Hörsalen var fylld av läromedelsförfattare och lärare som lyssnade när forskaren Björn Sjödén föreläste om digitala läromedel den 14 mars i Göteborg.
  Stort intresse för senaste forskningen om digitala läromedel
 • Om att möta människor i kris drog full hus i Malmö

  2016-02-08
  Den 1 mars höll SLFF ett arrangemang i Malmö där Sara Johansson föreläste om krishantering för en fullsatt sal med sextio läromedelsförfattare, lärare, psykologer och andra intresserade. Den 6 april har du som bor i Stockholmsregionen chans att lyssna på Sara. Håll utkik efter inbjudan!
  Om att möta människor i kris drog full hus i Malmö
 • Vill du skapa din egen webbplats?

  2016-02-04
  Den 12-13 mars håller SLFF en kurs i Göteborg där du, med hjälp av kursledaren Fredrik Pedersen-Dambo, får möjlighet att skapa en egen hemsida.
  Vill du skapa din egen webbplats?
 • SLFF:s tidigare ordförande Jan-Axel Kylén har gått ur tiden

  2016-01-27
  SLFF har nåtts av beskedet att Jan-Axel Kylén avled söndagen den 24 januari. Han var SLFF:s ordförande under många år, från 1977 till 1989. Förra året tilldelades han ett hedersmedlemskap av styrelsen.
  SLFF:s tidigare ordförande Jan-Axel Kylén har gått ur tiden
 • Digitaliseringen kan bli ett misslyckande

  2016-01-18
  Gärna datorer, mobiler och läsplattor i skolan, men om dessa inte fylls med aktuella läromedel så kommer vi att få stora problem i framtiden, replikerar Wiwi Ahlberg idag i DN Åsikt, nätupplaga.
  Digitaliseringen kan bli ett misslyckande
 • SLFF träffar Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic

  2016-01-15
  Ett mycket positivt möte på utbildningsdepartementet med Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, tycker förbundsordförande Wiwi Ahlberg och förbundsdirektör Jenny Lundström.
  SLFF träffar Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic
 • Körling inspirerade till att läsa och förstå

  2016-01-12
  Den 26 januari kom ett 40-tal lärare och läromedelsförfattare för att lyssna till Anne-Marie Körling, Sveriges Läsambassadör, när hon engagerat talade om läslust, läsförståelse och läsandets möjligheter, och om utmaningarna med läsförståelse. Föreläsningen var ett arrangemang av SLFF och hölls i Stockholm.
  Körling inspirerade till att läsa och förstå
 • Fullsatt när Sjödén föreläste om digitala läromedel

  2015-12-23
  Det var fullsatt till sista platsen när Björn Sjödén, doktor vid Lunds universitet med avhandlingen What makes good educational software? föreläste om digitala läromedel i Lund den 14 januari. Föreläsningen var ett lokalt medlemsarrangemang.
  Fullsatt när Sjödén föreläste om digitala läromedel