Skolforum 2011

Skolforum 2011, Sveriges Läromedelsförfattarares Förbunds monterEfter ett års uppehåll var Läromedelsförfattarna åter på plats i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö med sin monter.

Vi kunde i år glädja oss åt en stor mängd besökare av presumtiva författare, många av dem i början av sin lärarkarriär. Samtalen blev många och långa när de förhörde sig om villkor och möjligheter.

Flera medlemmar passerade oss på vägen runt bland förlag och andra begivenheter på mässan. Några stannade till och passade på att berätta om sina erfarenheter för blivande författare. Mycket lyckat tyckte vi som tjänstgjorde i montern.

Mässan bjöd på flera möjligheter att bredda sin kunskap genom de olika ämnestorgen, där i år Ämnestorget för SO-ämnen gjorde debut. I övrigt fanns förstås seminarier, Kunskapstorg och Heta hörnet som lockade till sig publik förutom de olika förlagens monterpresentationer. Vid genomgång av programmet fann vi glädjande nog att flera av förbundets medlemmar deltog som föredragshållare och idéspridare. (Fast vi tyckte det var synd att det inte stod att de var medlemmar i SLFF!)

Tyvärr visade mässan att trenden med minskat antal besökare håller i sig. I år kom ungefär två tredjedelar av förra årets antal. Sämre ekonomi i kommunerna, samt att rektorer inte prioriterar besök på Skolforum kanske kan vara några av förklaringarna. Kanske dags för lite nytändning?

Lena Odeldahl

7 november 2011