Om att vända en skola i fritt fall

Den 13 mars samlades ett tjugotal SLFF-medlemmar i Göteborg för att lyssna på Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, om hur han lyckades vända en skola i kris.

Med en engagerad och personlig berättarstil redogjorde Hamid för det recept han hade använt för att nå framgång. Ett recept som bland annat handlar om att våga ställa krav på elever och arbeta med stor tydlighet och transparens i skolan. Han tog upp flera verkliga exempel på både elever och föräldrar som reagerat oerhört positivt på hans metoder.

Hamid Zafar är en av Sveriges mest tongivande skoldebattörer och blev nyligen utsedd till Årets svensk 2019 av nyhetsmagasinet Fokus. Han tilldelades utmärkelsen för att han som rektor för Sjumilaskolans högstadium i Göteborg försökt lösa problem som uppstått till följd av stor invandring, bristande integration och en långtgående segregation. Samt för sin övertygelse att höga krav på den enskilde är det bästa sättet att stimulera mognad och framsteg, utan rädsla för att benämna och diskutera det svåra och med båda fötterna i den praktiska verkligheten.

Under kvällen diskuterades en mångfald av ämnen, allt från lärarutbildningen till integration och många deltog ivrigt i debatten!