Göteborg: Håller vi på att bli faktaresistenta?

Vi lyssnar. Vi läser. Men vad tror vi på? Och vad tror vi inte på i den information som når oss? Begreppet faktaresistens cirkulerar högt i samhälls­debatten och där har läromedel en viktig roll. Varmt välkommen till en medlemskväll där filosofen Åsa Wikforss föreläser om ett högaktuellt ämne!

Är kunskapsresistens egentligen något nytt? På sätt och vis är svaret nej: Våra kognitiva skevheter har funnits med sedan människans ursprung. Man kan undra varför evolutionen försett oss med mekanismer som lätt leder oss fel. Forskare tror att dessa mekanismer kan ha ett visst överlevnadsvärde. Det kan till exempel vara värdefullt att ha samma övertygelser som de människor som hör till den egna gruppen, och det kan vara värdefullt att inte hela tiden tvivla på det man tror.

Men när dessa nedärvda mekanismer kombineras med dagens polariserade samhälle och det nya medie­klimatet, då kan det bli väldigt, väldigt fel. I den bemärkelsen är kunskapsresistens ett nytt och farligt fenomen.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och gav förra året ut boken Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender på förlaget Fri tanke. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och har skrivit en mängd artiklar i vetenskapliga tidskrifter, till exempel Vem bryr sig om fakta? som först publicerats i Modern Psykologi 8/2017. https://modernpsykologi.se/2017/08/30/vem-bryr-sig-om-fakta/

I juli 2018 var hon även sommarvärd i P1:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1077284?programid=2071

Dag och tid:
Onsdag 21 november kl. 18.00. Lättare förtäring från kl. 17.30.

Plats:
Göteborg. Scandic Europa,
Nils Ericsonsgatan 21.

Kostnad:
Gratis för SLFF:s medlemmar.
Övriga betalar 150 kr.

Anmälan:
Till handläggare Maria Ljungdahl, maria.ljungdahl@slff.se eller 08-440 84 80. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller. Medlemmar har förtur.

Resekostnadsbidrag kan utgå för SLFF-medlemmar, som fått inbjudan till detta lokala arrangemang, med 10 kr/mil tur och retur räknat från bostadsorten i Sverige. Belopp under 100 kronor utbetalas inte. Vid sam­åkning utbetalas endast ett resebidrag.